la palma drakeboom
la palma rocco de muchachos snow
puntagorda
la palma rocco de muchachos snow

Bloeiende amandelbomen, witte brem, we zijn hier in de mooiste tijd van het jaar geweest denk ik.
Michael

Een veelzijdig eiland.

La Palma; Isla Verde, Isla Bonito, Isla de las Estrellas

La Isla Verde ( het groene eiland) heeft 19 natuurreservaten (35% van de oppervlakte) waarvan Nationaal Park Caldera de Taburiente het bekendste is. De hoogste top, El Roque de los Muchachos, (2426 meter) is spectaculair. Het noordelijke gedeelte van het eiland staat bekend om zijn prachtige bossen en diepe kloven. Het zuidelijke deel om de vulkaanlandschappen en zoutbekkens.

La Palma is het eiland van de kleuren; Helderblauwe zee, groene bossen, zwarte stranden, gele en rode rotsen, meerkleurige zonsondergangen en prachtig begroeing. De vulkanische bergketen die van noord naar zuid loopt vormt de ruggengraat van het eiland. Steile kustlijnen , subtropische oerbossen, vreemde en prachtige landschappen gevormd door lavastromen, wouden van dennenbomen en imposante bergen geven het eiland een verbazingwekkende verscheidenheid aan landschappen. Er komen plantensoorten op het eiland voor die uniek op de wereld zijn. La Palma wordt niet voor niets Isla Bonita (het mooie eiland) genoemd.

Isla de las Estrellas, eiland van de sterren. De heldere nachten laten oneindig veel sterren zien. Niet voor niets komen astronomen van de hele wereld naar La Palma om op de Roque de Muchachos de ruimte te bestuderen.

Klimaat

La Palma is het hele jaar door een prima vakantiebestemming. In de zomer is het mooi weer en regent het zelden. In de zomermaanden zijn er veel dorpsfeesten en andere festiviteiten. In de wintermaanden is het heerlijk wandelweer. Januari wordt “ de kleine zomer” genoemd. De zon zorgt, zeker aan de westkant, voor bijna zomerse temperaturen, hoewel de nachten koud kunnen zijn. De bergrug die midden over het eiland loopt zorgt voor verschillende klimaatzones. De wolkenzee die daar ontstaat is een van de wereldwonderen. Elke kloof en elke hoogte heeft zijn eigen klimaat. Men zegt wel dat er 75 microklimaten op het eiland zijn. De zon schijnt altijd wel ergens op het eiland.

Geschiedenis en Cultuur

Op La Palma zijn rotsinscripties en keramiek te vinden van de eerste bewoners, de Benahoritas, die meer dan 2000 jaar geleden op het eiland leefden. Het eiland Benahoare werd in 1493 door de Spanjaarden veroverd, die het de naam San Miguel de La Palma gaven. Met de Spaanse verovering verdween de oude cultuur. Er verschenen suikerplantages en wijngaarden. De bevolking werd steeds internationaler. Portugezen, Vlamingen en Fransen vestigde zich op La Palma. In de 17e en 18e eeuw waren er diverse vulkaanuitbarstingen, epidemieën, sprinkhaanplagen en hongersnoden. Pas in de 2e helft van de 19e eeuw kwamen betere tijden. La Palma werd bekend om haar scheepsbouw. De eerste tabak en bananenplantages verschenen. De laatste voornamelijk beheerd door de Engelsen. De Spaanse Burgeroorlog, die op de Canarische eilanden is gestart, zorgt voor veel emigratie naar Cuba en Venezuela. Velen keerden ook weer terug, wat te merken is aan de muziek en de feesten.

Hoogtepunt van de 20e eeuw zijn wel de uitbarsting van de vulkaan San Juan in 1949 en de Teneguia in 1971. De laatste jaren krijgt La Palma steeds meer een ernstig tekort aan water. Het zoete water was tot nu toe afkomstig van de vele bronnen en waterlopen die zich op het eiland bevinden. Het water in de bronnen in de Caldera de Taburiente, de laatste jaren met maar liefst 70% is afgenomen en een derde van de bronnen is al opgedroogd. De belangrijkste oorzaak is de landbouw bananenplantages). Aan de bevloeiing van de bananenplantages gaat meer dan 90% van het water op.

De Canarische keuken

Deze is eenvoudig, voedzaam en gezond; veel soepen en eenpansgerechten. Gofio, een meel van maïs, gerst of tarwe is het traditionele basisingrediënt. Voor lokale vleesgerechten wordt veelal konijnen-, geiten-, varkens- of lamsvlees gebruikt. Voorkomende vissoorten zijn: tandbaars, papegaaienvis, zeetong, tonijn en zeeaal. De keuken van La Palma lijkt op de Spaanse keuken, maar heeft Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse invloeden.

Specialiteit van La Palma is “Papas arrugadas”: kleine aardappeltjes die, in de schil in zout water worden gekookt. Ze worden geserveerd met een scherpe rode Canarische saus, Mojo Rojo of de mildere groene saus, Mojo Verde.

Wijnen van La Palma

La Palma kent een aantal heerlijke wijnen. Elke streek heeft zijn eigen wijnen. Beroemd zijn de Malvasia, zoete dessertwijn en de Vin de Tea, wijn gerijpt in vaten van Pijnboomhout, wat een speciale smaak aan de wijn geeft. De Ron de Miel, honingrum is een likeur die het proberen waard is.

La Palma Aktief

Zo gevarieerd als het landschap is, is ook het aanbod van recreatieactiviteiten : wandelen, duiken, mountainbiken, paardrijden, paragliding, oceaandrums maken, speksteenworkshops, massages, schilderen, tekenen, wandelen met ezels, excursies naar de lava, yoga ; op La Palma is alles mogelijk.

Finca Verde: Calle Cueva de Agua 15, 38788 Garafia, Isla La Palma  S/C de Tenerife, Islas Canarias   España